Néhány jó tanács a bőrbetegségek kezelésére


A természetgyógyászok szerint a bőrkiütéseknek lelki oka van, az pedig nem más, mint az, hogy nem tudja elfogadni magát, vagy valami más dolgot a bőr tulajdonosa. Íme néhány jó tanács a bőrgyulladásra és az ekcémára!


A természetgyógyászok szerint a bőrkiütéseknek lelki oka van, az pedig nem más, mint az, hogy nem tudja elfogadni magát, vagy valami más dolgot a bőr tulajdonosa. Íme néhány jó tanács a bőrgyulladásra és az ekcémára:

Fürödjön langyos vízben!

A bőrgyulladásban szenvedőknek sokáig azt ajánlották, hogy kerüljék a gyakori fürdést. Ma inkább azt tanácsolják, hogy a rendszeres mosdás csökkenti az elfertőződés veszélyét és puhítja a bőrt. A túl hideg vagy a túl meleg víz kerülendő! Pótolja a bőr elvesztett zsírtartalmát! A bőrtápláló, hidratáló szappanok az ajánlatosak, mert ezek védik a bőrt a kiszáradástól. A zsír tartja bent a vizet, a bőr pedig a vízveszteségtől, nem a zsiradék hiányától száraz. Kerülje az illatosított szappanokat, a bennük lévő illatanyagok is irritálhatnak.

Keverjen zabot a fürdővízbe!

A tünetek enyhítésének másik módszere, ha kolloid állagú zabkivonatot kever a fürdővízbe, vagy akár szappan helyett használja a készítményt. A kolloid itt azt jelenti, hogy a zab finomra van őrölve, és a vízben szuszpendál. Ha szappan helyett alkalmazza, szórja az őrölt zabot egy zsebkendőbe, gumizza össze a csomagocska tetejét, merítse vízbe, facsarja ki és használja szivacsként.

Kerülje az izzadásgátlókat!

Az izzadásgátló szerek aktív hatóanyagai különféle fémsók, köztük az alumínimum-szulfát, az alumínium-klorid és a cirkónium-klorohidrát. Figyeljünk az összetételre, olyat válasszunk, mely allantinátot, cink-oxidot, magnézium-oxidot, alumínium-hidroxidot, trietanol-amint tartalmaz, hiszen ezek valójában antiiritánsok.

Használjon krémeket!

Használjon hidrokortizon tartalmú kenőcsöt, mely alkalmas a bőrgyulladás és ekcéma okozta gyulladás és viszketés enyhítésére. Fontos ügyelni, hogy félszázalékos hidrokortizon tartalmú kenőcsöt használjon, mert ha ennél több hatóanyagot tartalmaz a kenőcs, akkor súlyos mellékhatásai lehetnek. A hidrokortizon enyhe hatású szteroid. Arcra csak orvosi előírásra szabad tenni, mivel nagy adagban bőrsorvadást és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Hordjon pamutszövetből készült ruházatot!

A fehérnemű semmiképp se legyen viszketést okozó szintetikus anyagból, kövesse az alakot, de ne legyen szűk, mert a testre tapadás fokozhatja a viszkető érzést.

Készítsen hideg borogatást!

A hideg vizes borogatás enyhíti a bőrgyulladás okozta viszketést és csillapítja a fájdalmat. Ha az ekcéma még nem nagy, s nem váladékozó, csak abban az esetben használja a következő borogatást! Öntsön kevés tejet egy jégkockákkal teli pohárba és hagyja állni kis ideig. Majd nedvesítsen be vele egy gézpárnát, és nyomja rá néhány percig a gyulladt felületre. Ha kiszáradt a kötés, nedvesítse be újra, és folytassa a kezelést körülbelül tíz percen át.

Egyszer mosson, kétszer öblítsen!

Az ekcémában vagy bőrgyulladásban szenvedő emberek ruháinak a kimosásakor nem annyira a mosószer megválasztása, mint inkább az öblítés a fontos. Mosópor helyett használhat reszelt babaszappant is.

(eletforma.hu)

    [ funkciók: ]